Du er her
Magnhild Dyrdal er kjent for å lage spekepølse på gamlemåten. I motsetning til industrien bruker hun langsom melkesyregjæring av kjøttet. - Spekesmaken trenger tid for å utvikle seg, sier hun.
21. september og 26. oktober inviterer Norsk Hjortesenter igjen til pølsekurs med Magnhild i Alver Hjort sine lokaler utenfor Knarvik.
Magnhild Dyrdal opplever massiv og økende etterspørsel etter spekepølsene fra Dyrdal Gardsmat. Nå ønsker hun å dele kunnskapen sin med andre, slik at den gamle metoden med melkesyregjæring skal overleve.
Se kursfakta i bunnen av saken.
- Før krigen ble spekepølser laget på denne måten i hver eneste bygd på Vestlandet. Så kom industrien med krav til rask produksjon, og man begynte å bruke starkultur i stedet for naturlig modning av kjøttfarsen. Da mistet vi både noe av spekesmaken og vi tapte viktig matkultur, sier Magnhild.
Den vesentligste faktoren i Magnhilds metode er at kjøttdeigen skal modne i flere uker før pølsene stappes. Da utvilkes de gode melkesyrebakteriene som gir den flotte spekesmaken. Magnhild bruker aldri krydder i pølsene. Og absolutt ingen tilsetningsstoffer. Metoden er trygg, og i dag godkjent av Mattilsynet.
Ren smak av det opphavelige
- De naturlige prosessene skal gi smaken. Dropper man krydder, kommer dyrets egensmak i fokus på en helt annen måte, understreker hun.
Magnhild Dyrdal ønsker å trappe ned virksomheten, og brenner for å gi fra seg kunnskap om ren og naturlig matproduksjon.
I fjor høst ble hun kinokjendis i den prisbelønte dokumentaren "Folk langs fjorden" hvor hun delte sin matfilosofi. Over 20 000 har sett filmen. Magnhild stiller villig opp som kursleder for Norsk Hjortesenter. Det er daglig leder Johan Trygve Solheim glad for:
- Vi er veldig fornøyd med å ha fått en slik kapasitet på gardsmat som foredragsholder og praktisk underviser. Jeg har selv blitt hekta på hjortepølser fra Magnhild, den må være bortimot verdens beste, sier han.
Påmelding:
Påmelding skjer ved innbetaling av kursavgift til kontonr 3775.03.20962. NB: Merk innbetalingen "Pølsekurs 21. september" eller "Pølsekurs 26. oktober".
Du må også sende epost med navn og din postadresse (du får postpakke i etterkant, se nedenunder) til ejd@svanoy.comDenne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
Ved spørsmål, kontakt informasjonsansvarlig ved Norsk Hjortesenter, Egill J. Danielsen på tlf 900 25 780.
Kursfakta:
- Dato: 21. september 2012
- Dato: 26. oktober 2012
- Sted: Alver Hjort (5 min. fra Knarvik, nord for Bergen)
- Varighet kl 9.30-16.00
- Pris: kr 2500,- inkl lunsjmåltid
- Påmeldingsfrist: 1. oktober
Alle kursdeltakere får 1 stk kingsize hjortepølse som de selv har laget. Pølsen sendes hjem til deg fra Norsk Hjortesenter når den er ferdig speket.
Maks 15 deltakere
Kursdeltakere hos Norsk Hjortesenter får spesielt gode tilbud på kjøttbehandlingsutstyr fra vår nettbutikk, svanoybutikken.no
Vi er spesialforhandler for tyske LANDIG, en produsent som leverer pølsestappere, vakumeringsutstyr, kjøttkverner, sous vide maskiner, kniver, kjøttsager - kort sagt alt en jeger eller matinteressert kan få bruk for etter at dyret er felt.
Kurset gjennomføres med forbehold om tilstrekkelig antall deltakere. Kursavgift refunderes ved avlyst kurs. Ved avmelding etter påmeldingsfristen refunderes kun halv kursavgift. Avlyst deltakelse som fremsettes etter 24 timer før kursstart gir ingen refusjon.